Kritiken är skarp och hård sedan MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gör känt om att räddningspersonalen ska förmånsbeskattas för kost och logi efter att man ställer upp och släckte bränderna som blossade upp i Sverige under den extremt torra och heta sommaren.

Tidningen Expressen skriver att beskedet från Skatteverket lyder att mat som delats ut under brandbekämpningen och gratis boende i tält och skolor räknas som förmåner.

– Vi måste som statlig myndighet följa skattelagstiftningen och förmånsbeskatta det här, säger Klara Hörnqvist, strategisk rådgivare på MSB:s enhet för operativ personal.

En av dom drabbade säger till tidningen Aftonbladet: - Nu ska vi förmånsbeskattas för våra nätter borta och för den kalla mat vi fick äta i knät under sena nätter.

Detta är ett hån mot personer som dygn efter dygn riskerar livet, man har avbrutit sin semester för att hjälpa till att släcka alla dom bränder som blossade upp överallt i extrema torka och hetta som drabbade Sverige.

Vi plockar bort den möjlighet att räkna med att man hjälper varandra.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beklagar sig att informationen varit otydlig.

– Vi hade inte resurser att svara på alla frågor mitt under bränderna, nästa gång kommer de få den här blanketten direkt. Frågan slår upp hos mig - kommer detta att fortsätta. Varför ändrar man inte denna lagen direkt, ingen av dessa hjältar ska behöva betala för att hjälpa andra. Skäms när jag läser detta!