Örebro Tribune

Den officiella bloggen på Örebro Tribune

13 okt 2018 - 3 min läsning -

Håkan Eriksson

Den organisatoriska räddningsinsatsen uteblev - trafikanter fick dirigera trafiken förbi olycksplatsen i mörkret

Det inträffar en kraftig kollision mellan personbil och en älgko på Grävevägen in mot Örebro, men den organisatoriska räddningsinsatsen uteblev.

Redaktionen på tidningen Örebro Tribune blir under lördagen kontaktade angående en trafikolycka som inträffade tidigt på torsdagsmorgonen den 11 oktober i höjd med Lögardammen, mellan Garphyttan och Örebro.

Det är Jimmy som Örebro Tribune haft kontakt och återberättar händelsen till redaktionen.

Hela vindrutan inne i kupén - älgen ligger kvar över bilen

-- Det har ännu inte börjat ljusna på ute då klockan precis passerat 06-tiden på morgonen. En älgko dyker upp framför bilen och innan man hinner reagera så sitter man med hela vindrutan i knät. Kollisionen var kraftig, hela fronten och mer än halva taket på kombibilen är intryckt. Den stora älgkon ligger kvar över fronten och upp över taket, jag kunde för tillfället inte se vägen.

Befinner sig i mötande vägbanan - "Bara ingen kör på mig"

-- När jag fick stopp på ekipaget så märkte jag att nu befinner jag och mitt fordon vid vägrenen i mötande vägbana och jag hinner tänka; "Bara ingen kör på mig!"

-- Den panikartade situation jag nu befinner mig gör att jag snabbt kontrollerar mig själv, är jag någorlunda okej från fysiska skador. En kraftig inbromsning ljuder på olycksplatsen, och en annan medtrafikant har kört på älgen som nu ligger över vägbanan. Detta är samma man som inom kort ringer larmnummer 112 och SOS Alarm för att rapportera in trafikolyckan.

Påminner gång på gång om det inträffade

-- Jag har tagit mig ur mitt numera vrak till fordon, och möttes upp av mannen som precis kört in i älgkon på vägen. Andra bilister stannar till, varningsblinkers från deras fordon lyser upp platsen med sitt otäcka sken och påminner gång på gång om det inträffade.

-- Jag står med mannen som ringer SOS Alarm och får vid tillfälle prata med larmoperatör som ställer följdfrågor om måendet, läckage från fordon. Jag hade nyss varit med om ett trauma, en situation till följd av den allvarliga trafikolyckan där skylten på fordonet avslöjar modellen.

Jimmy minns att han svarade på dom frågor han förmått sig, att allt är bra, han kände inga smärtor för tillfället och inga synliga sår.

Reagerar starkt och förundrad - räddningsinsatsen uteblev

-- Det har tagit mig ett par dagar att samla sig, och det är först nu som jag reagerar så starkt. Jag känner mig så förundrad över varför den organisatoriska räddningsinsatsen uteblev. Två timmar efter att den kraftiga kollisionen inträffade så hade varken räddningstjänsten, polis eller ambulans dykt upp på olycksplatsen.

-- Jag hade själv efter efter trafikolyckan kallat bärgare till platsen, sökt upp sjukvården efter smärta som sannolikt orsakats av bilbältet och spänningar i kroppen, samband med kollisionen.

Avgörande ligger hos SOS Alarm

Varför är detta inte rutin när en olycka sker, kontrollera att larmsamtalen stämmer överens med inblandades status angående personskador. Civilpersoner som står i mörkret och dirigerar den övriga trafiken förbi olycksplatsen.

Nu i efterhand, då kontakt upprättats med bland annat räddningstjänsten så har det avgörande legat hos larmtjänsten och man har säkerligen, från SOS Alarm gjort prioritering, detta från uppgifter av inblandade i trafikolyckan och valt att inte larma ut resurser fram till olyckan.

Jimmy tillägger att det är svårt att avgöra en sån sak själv, efter en sån här händelse.

Tack och lov för att jag fann Prepros