Örebro Tribune

Den officiella bloggen på Örebro Tribune

01 jul 2018 - 2 min läsning -

Elsa Grell

Generation Z

Vi lever i en värld där livet utåt är det viktigaste av allt. 300 miljoner användare delar dagligen med sig av sina liv i Instagramstories. Flera i min umgängeskrets resonerar att om bilden man lagt upp på Instagram inte fått mer än en like i minuten den närmast tiden efter att den lagts upp, ja då bör den raderas. Eller om bilden inte passar in i ens profil så kan den inte läggas upp från första början.

Jag är född sent på nittiotalet och växte alltså upp under början av 2000talet. Jag är en del av generation Z. Vi är generationen som inte kan räknas till nittiotalister eller millennials. Vi har istället vandrat i en intet värld där emellan. Vi har spelat kula på raster, lekt tills benen inte orkar springa mer, bytt Pokémonkort för ingen förstod egentligen reglerna till spelet och vi har använt vår fantasi för att hålla oss sysselsatta. Men vi har också gått hem till varandra efter skolan för att spela Sims, pratat med kompisar över MSN och delat med oss av livet på Bilddagboken.

Vi är en övergångsgeneration, en generation som utger runt 27% av världens befolkning. En generation som, tack vare sociala medier och internet, varit uppdaterade av världens alla hemskheter sen tidig ålder. Detta gör att vi är en generation som vill engagera oss och som inser sociala mediers kraft.

Även jag är alltså en del av den här generationen som vuxit upp på internet och med sociala medier. Jag har velat bli det vi idag kallar för influenser, jag har velat få många likes och uppmärksamhet för mitt perfekt färgkoordinerade feed. Jag har varit involverad i diskussioner gällande senaste världsnyheten runt matbordet i skolan och donerat pengar för att rädda liv innan jag ens hade ett eget bankkort.  

Det ni kommer få följa i mina inlägg är en ung tjej som tillhör generation Z. En tjej som rest världen runt, studerat sociologi och psykologi, spelat i elitserien flera år, flyttat utomlands direkt efter studenten och som vill göra sin röst hörd.

Jag heter Elsa Grell och är för tillfället bosatt på Korsika där jag arbetar som reseledare. Jag tänker representera generation Z, unga kvinnor och låta mina åsikter få förgylla era liv i hopp om att gro ett frö till en framtida debatt.  

Att avvika från mängden
Hur sport kan föra samman ett folk