Ni märker säkert att forumet på Örebro Tribune får en större roll i våran nyhetsrapportering. Forumets roll i nyhetsrapporteringen har en väsentlig mening och med tiden kommer tidning och forum jobba ihop, parallellt med varandra. Forumet är byggt på opensource-programvaran Dicourse och är ett mycket stort system som testat under en längre tid. Det är "pillemariskt" att installera och kräver tungan rätt i munnen under processen.

En period på ungefär 6 månader har vi testat systemet, vi har avinstallerat och återinstallerat. Vi har satt upp nya servrar för att systemet ska hamna på rätt plats. Tidningen och forumet ligger på två helt skilda servrar och när tidningen lägger nere så kan vi meddela detta via driftstatusen i forumet.

Vision

Vi hade en vision med forumet och personligen var jag nästan helt säker på att Discourse hade dom funktionerna vi sökte, nu i efterhand så kan vi säga och bocka av dom kraven, vi sökte systemfunktionerna och fann dom.

Användas ändamålsenligt - information och hjälp

Är det krångligt att fler system blandas med i nyhetsrapporteringen? Ja om vi inte använder det ändamålsenligt. Vi har forumet för att snabbt kunna uppdatera aktuella artiklar och hålla en diskussion vid liv och samtidigt ge användarna chansen att vara deltagande i flödet. Exempelvis kan detta handla om att följa senaste informationen vid skogsbränder eller efterlysningar. Forumet används även vid frågor och svar.

Vi ville att systemets hantering vid delningen till sociala medier bara skulle fungera, det skulle vara enkelt och det ska kunna dela personligt.

Ämnen och kommentarer måste uppdateras i realtid, du ska kunna se när ett nytt inlägg har gjorts, detta utan att behöva uppdatera hela sidan. Vi sökte med andra ord en blandning av en chatt och ett forum.

Du ska kunna välja själv om du måste vara registrerad och inloggad för att kunna läsa och följa inläggen.

Det kommer ha stor betydelse om du skriver, är med vid diskussioner och besöker forumet ofta. Du kommer att bli belönad fram tills dess att du når moderatorstatus i forumet.

Just nu så får dom 50 första registrerade medlemmarna i forumet förtroendestatus 1 av 4 i belöningssystemet. Först till kvarn gäller!