30 mar 2018 - 2 min läsning -

Håkan Eriksson

Örebro Tribune är redo att möta framtiden

Vi bygger redan nu upp webbsidan med den nya texteditorn för publicering i tidningen.

En nytt verktyg för publicering i vårt system är under utveckling. Just nu så gör vi oss på Örebro Tribune redo att få våra ord, bilder och layout att se lika bra på skärmen som de gör i våran fantasi när vi planerar inför framtiden.

Publiceringsverktyget heter Gutenberg och meningen är att detta kommer implementeras i Wordpress så småningom, ryktet talar om att Gutenberg kommer finnas med på version Wordpress 5.0.

Vi har kört systemet under en tid

Vi har redan under en tid kört Gutenberg på en utvecklingsserver och jag vet att när vi tar Gutenberg och Wordpress i bruk, då är vi redo och det kommer passa perfekt in vårat arbetsflöde på tidningen.

Orebro-Tribune-2018-Fyran-1

Du kanske tidigare har hört talas om detta projekt - som kallas Gutenberg. Det är uppkallat efter en uppfinnare som under 1400-talet revolutionerade publicering genom sin metod och en tryckpress där han tryckte upp böcker på ett helt nytt sätt.

Vad kommer Gutenberg betyda för Örebro Tribune när Wordpress byter ut den äldre texteditorn i systemet?

"Det kommer betyda allting - nya editorn använder block för att skapa alla typer av innehåll på sidor och i artiklar. Det följer linjen med moderna kodstandard och anpassar sig bra till öppna webbiniativ."

Orebro-Tribune-2018-Tvaan-1

"Vi ligger bra till tidsmässigt nu när vi redan anpassar våran tidning för det moderna publiceringssättet."

Block - enhetligt sätt att utforma innehållet

Diskussionerna som man hör mycket om kring just Gutenberg handlar om blocken. Dessa block är ett enhetligt sätt att utforma innehåll, funktioner, postformat, anpassade posttyper och andra formateringselement. Vi kan till exempel i en artikel enkelt skapa flera bildgallerier i ett antal block, faktaruta i ett block och artikeltext i ett annat - allt i samma artikel.

Orebro-Tribune-2018-Trean

Vår nuvarande redigerare är ett öppet textfönster - det har alltid varit en underbar blank duk för skrivning, men när det gäller att bygga inlägg och sidor med bilder, multimedia, inbäddat innehåll från bland annat sociala medier, omröstningar och andra element så har det krävts en mix av olika tillvägagångssätt som inte alltid var intuitiva.

Flytande innehåll på startsidan

Samtidigt här i detta inlägg så kan jag avslöja att tidningen kommer ha en startsida med "flytande innehåll". Framsidan anpassar sig till innehållet, och vi kan på ett helt nytt sätt styra artiklarna på startsidan.

Örebro Tribune är redo att möta framtiden!