Örebro Tribune

Den officiella bloggen på Örebro Tribune

04 mar 2018 - 6 min läsning -

Bengt Bronner - Motorsport Örebro

Återväxt och föryngring – det är aldrig för tidigt att börja med motorsport!

Många hör av sig och undrar om det verkligen måste ta sådan förskräckligt lång tid att bygga ut motorstadion? Svaret är att det inte måste ta så lång tid, men tid tar det ju ändå. Ju högre upp i politiken som frågan tar sig, desto snabbare går det, sedan är ju allt relativt. Det som är snabbt kan ju kännas väldigt långsamt och just nu går det fortare än nånsin, även om det fortfarande lär dröja några år till innan vi ser nya banor ute på Täby.

Som jämförelse kan man titta på t ex Tegelbruket i Markbacken, eller varför inte det blivande kulturkvarteret i Örebro som långtifrån är klart. Dessa projekt fixades inte över en natt och det dröjer nog ett tag till innan kulturkvarteret är klart, även om detta ju hamnat på högsta nivå i kommunens beslutsapparat.

Nu verkar det ändå röra på sig lite mer kring motorsporten i Örebro, kanske mer och snabbare än nånsin. En förstudie är på gång om hur motorstadion och motorsporten kan utvecklas i Örebro i framtiden. I Fritidsnämndens verksamhetsplan för 2018 är motorsporten omnämnd, men formuleringen är lite svepande och inte så detaljrik.

Utvecklingsuppdrag:
"Under året genomföra en förstudie kring Täby Motorstadion."

Kommentarer och förväntade effekter:
"Under 2018 ska Fritidsnämnden genomföra en förstudie kring Täby Motorstadion. Förstudien ska belysa vilka utvecklingsmöjligheter som finns och vilka kostnader dessa medför för att kunna ligga till grund för Fritidsnämndens investeringsplan 2020. De investeringar Fritidsnämnden genomför ska ha ett tydligt genusperspektiv med syfte att uppnå en jämställd resursfördelning varför förstudien även ska undersöka vilka målgrupper en utveckling kommer till godo."

Jag har i skrivande stund inte mer detaljer om denna förstudie eller om de frågeställningar som ska besvaras i studien, men hoppas kunna återkomma om detta i mitt nästa blogginlägg i april. Ordföranden i Fritidsnämnden i Örebro kommun, Jonas Håård lär förresten ha intervjuats av SVT i fredags gällande bland annat motorsporten, men jag tror inte att detta inslag har sänts ännu, så det återstår ännu att se och höra vad som sades där och då. Håll utkik!

Det som är bra med en förstudie är att den är grunden till ett beslut om investering och satsningar, eller inga satsningar. Utan förstudie – inga beslut. Det enda tråkiga med förstudien är egentligen att den inte kom igång redan 2015, det känns som att tiden kunde varit mogen redan då, men nu får vi blicka framåt istället.

Arbetena ute på motorstadion fortsätter med ombyggnationen av infarten till motocross-anläggningen, exakt hur det arbetet liksom arbetet med gokartbanan går har jag inte riktigt koll på i nuläget men kung Bore har nog gjort vad han kunnat för att försinka arbetet. Trots bitande vinterkyla har det ändå pågått arbeten där ute. Jag återkommer om detta när jag vet mer. Det hölls ett årsmöte med den sk "Täbygruppen" (Örebro Motorstadions Förening) där ute väldigt nyligen, men det kunde jag tyvärr inte vara med på och vet därför inte vad som beslutats. Thomas Petterson (SMK Örebro Gokart) sitter kvar som ordförande i denna församling vilket då betyder att han kan fortsätta vara delaktig i det gemensamma visionsarbetet.

Snart stundar våren och redan nu planeras det för ett öppet hus på Örebro Motorstadion den 1 maj 2018, där allmänheten är välkommen att besöka anläggningen och se vilka verksamheter som finns där idag. Ambitionen är också att kunna presentera klubbar som ännu idag inte har banor i Täby, men som ändå finns i Örebro. Mer detaljer om detta arrangemang kommer i nästa blogginlägg.

Planeringsarbetet kring Springmeet 2018 (5 maj) pågår för fullt även om det just nu känns långt till våren med kylan som biter i ansiktet. Senast i onsdags var jag med på en mindre träff och diskuterade detaljer kring detta arrangemang. Nästa vecka träffas vi igen, då är vi några fler och pratar mer om detaljerna kring förberedelserna och de olika ytorna som ska användas. Det blir ju en del som blir annorlunda när man flyttar ett arrangemang till en annan fysisk plats men det öppnar också för nya möjligheter. Samtidigt tror man från föreningens sida att det går att tillsammans med Truckstop skapa ett arrangemang som är minst lika bra som tidigare, men med mindre arbetsbörda för föreningens del. Det har varit väldigt tungt för en del i arrangörsstaben tidigare och denna börda minskar nu genom detta samarbete.

Många har haft åsikter om att det blir sämre ute vid Truckstop, men det vet vi inte än innan vi provat. Området växer dessutom och det pågår utvecklingsarbeten hela tiden i området, nya idéer ligger i pipeline och andra idéer ligger på skrivbordet så det finns mycket som talar för att Truckstop och Berglunda inte ser likadant ut i framtiden som idag. Framförallt kommer det nog kunna finnas mera grönytor även i Berglunda i framtiden.

Den stora nyheten i veckan var annars att Richard Göransson tillsammans med ett konsortium av investerare köpt Karlskoga motorstadion på Gelleråsen. Exakt vad detta innebär för motorsporten i Örebro är svårt att överblicka men det lär ju vara ett lyft för motorsporten i Sverige generellt och för både Karlskoga och regionen lokalt sett. Vi får se om det blir några nya banor framöver och vad det blir för nya arrangemang. Det är hur som helst roligt att fokus får ligga på motorsporten ett tag. Snart sagt alla media har rapporterat om denna nyhet och ingen har nog missat denna nyhet.

Samtidigt gissar jag att detta innebär att några dörrar kanske stängs i Örebro, medan helt nya dörrar och nya möjligheter istället kan öppnas nu. Om racingen växer i Karlskoga så kan kanske Örebro blir den rätta platsen för återväxt och föryngring med lite mer fokus på träning och utveckling än att arrangera tävlingar och event. Det ena behöver för övrigt inte utesluta det andra. Båda delar behövs verkligen, men vi får vänta och se vad som sker i framtiden – både i Täby och på Gelleråsen.

De flesta motorgrenar är ju öppna för barn och för en del grenar behöver man kanske komma upp en bit i tonåren för att få köra. Med reservation för att jag kanske missat nåt när jag gjort min sammanställning, så ser det ut så här med åldersgränserna inom ett urval av grenar inom motorsporten.

Åldersgränser bilsport-grenar:

Gokart i sin enklaste form kan man köra från ca 3 år. När man fyllt 7 år får man köra uppvisning. Tävla får man göra när man fyllt 8 år.

Banracing får man köra från det år man fyller 14 år. (Bana saknas i Örebro.)

Crosskart får man köra från 7 år. Från det år man fyller 9 år får man tävla. (Bana saknas i Örebro.)

Offroad får man köra när man fyllt 15 år. Fr o m 12 år får man vara co-driver. (Bana saknas i Örebro.)

Juniordragster får man köra när man fyllt 8 år. (Bana saknas i Örebro.)

Dragracing med riktig bil som anpassats kan man börja tävla med från 15 år. (Bana saknas i Örebro.)

Drifting får man köra när man fyllt 16 år. (körkortstillstånd krävs.) (Bana saknas i Örebro.)

Folkrace får man köra från det år man fyller 15 år. (Bana saknas i Örebro.)

Rallysprint (i ungdomsklass, körkortstillstånd krävs.) får man köra fr o m 16 år. Kartläsare får man vara från det år man fyller 13 år. (Permannet bana saknas i Örebro.)

Tractorpulling får man köra från 13 år. Ingen nedre gräns för Garden Pulling. (Bana saknas i Örebro) (Räknas dock ej som bilsport)

Åldersgränser MC-grenar:

Speedway har ingen nedre ålder angiven för den sk Guldhjälmsklassen.

Motocross i sin enklaste form kan man börja köra vid 5 år.

Supermoto får man köra från det år man fyller 12 år.

Trial har ingen nedre ålder angiven. (Officiell bana saknas i Örebro.)

Enduro har ingen nedre ålder angiven. (Permanent bana saknas i Örebro.)

Med andra ord, det är aldrig för tidigt att börja med motorsport och det finns många grenar som passar även för de yngre barnen, något vi borde kunna satsa mer på i Örebro, inte minst med hjälp av kommunen. Här finns föreningarna, invånarna och snart kanske också förutsättningar för detta!

På tal om nya möjligheter och återväxt så var jag med och ordnade till en liten lokal motorkväll med motorintresserade ungdomar tillsammans med Proffsgymnasiet/Fordonsutbildningar och aktivitetshuset Tegelhuset i Odensbacken, här ute i Östernärke. Det blev en trevlig fredagkväll med grillning av hamburgare och massor med motorprat och ännu mera motorprat. Sammanlagt var det ca 35 ungdomar (både tjejer och killar så klart) som tittade förbi under kvällen.

Förutom hamburgare och motorprat innehöll kvällen också en del lek och skratt. Att para ihop muttrar och skruvar i olika storlekar på kortast möjliga tid var en helt ny erfarenhet och jag måste nog träna upp mina färdigheter lite mer i smyg så jag presterar bättre än mina 64 sekunder. Snabbast denna kväll var Alice med sina 41 sekunder, stort grattis!

Fler motorkvällar blir det framöver i Tegelhuset i Odensbacken och förhoppningsvis var denna första kväll ett embryo till något större och mer varaktigt. Så värst mycket större får det dock inte bli om de ganska begränsade lokalerna i Tegelhuset ska räcka till så att alla fordon och besökare får plats, men det får gärna bli mer varaktigt och framförallt ofta återkommande.

Avslutningsvis står Darten fortfarande i sitt förråd och fryser i minusgraderna, inte bokstavligt, men den vill ju ha solsken och en massa plusgrader för att trivas som bäst. Jag har visserligen inget garage med verkstad än men planerna på att bygga ett börjar ta form och även i detta fall tar allt längre tid än man tror. Mest beroende på att den lilla fritid man har ska räcka till så mycket annat. Men hinner vi inte bygga klart garaget får jag väl skruva utomhus, det gick ju bra när man var ung, eller nåt.