Örebro Tribune

Den officiella bloggen på Örebro Tribune

13 feb 2018 - 2 min läsning -

Rickard Åbyhammar

Nyckeln till framgång - fastnade i låset

Fan, fan, fan… Det är inte möjligt… Jag stod långt ute på landet utanför Odensbacken, precis färdig med mitt första fotojobb i ett hus.

Det är inget roligt första telefonsamtal när jag ringer ansvarig mäklare och berättar att nyckeln har fastnat i låset. Jag får verkligen inte ur den! Två veckor senare var det dags igen - Pajade en altandörr. Samma mäklare.

Det tar såklart en stund att komma in i gemet, bli bekväm, säkert på sin sak och få rutin. Man behöver inte ha den där lilla badgen på bröstet som säger ”Ny på jobbet”, det står skrivet stort i pannan. Alla är nybörjare någon gång.

ATT LEVA SIN HOBBY
Man ska ändå komma ihåg att det är rätt svårt att livnära sig som fotograf, både då och nu. ”Alla är fotografer” eller vad hette TV-serien? Jag var bara en kille med en kamera. Engagerad och väldigt nischad.

Bostadsfoto-jobben är tacksamma på så sätt och sköter man sig är de återkommande. Man kanske har en studio som huvudsyssla, fotograferar bröllop, frilansar åt pressen eller vad det nu kan vara. Att fotografera hus är inget statusjobb i fotografins värld men de är som sagt återkommande och kan på så sätt vara en viktig del till att få in tillräcklig lön.

Om ni kommer ihåg mitt första inlägg…
Jag brukar säga för att vara en uppskattad bostadsfotograf ska du vara 70% social begåvad och 30% tekniskt kunnig. Oftast kan du lära dig de tekniska 30% men är du inte tillräckligt framåt i möten med nya människor faller det ofta. Vi kommer komma till det längre fram, hur man finner sig i obekväma situationer och vänder en negativ upplevelse till något positivt.

EN VANLIG VARDAG
Boka in tid för foto med bostadssäljare, fotografera, redigera och leverera.

Ät och sov om du hinner!

Den här branschen har hög- och lågsäsong, det finns som mest att göra när våren övergår och blir sommar. Från att ha fotograferat kanske 2-3st uppdrag per dag till, om du har riktigt mycket att göra, 5-6 kanske 7st. Räkna då in att själva fotograferingen tar cirka 1-1,5h beroende på objekt. Lägg sedan till transporten mellan jobben och tid för redigering. Snart ringer väckarklockan och det är dags för ny dag och nya uppdrag. Hamsterhjulet är igång.

Generellt sätt tjänar du inga pengar på enstaka jobb utan du måste åt volymen och det säger sig ju självt - Jobbar du mycket tjänar du mycket. Du tjänar i alla fall mer. Branschen är enligt min mening underbetald med tanke på vikten av bildens värde i marknadsföringen vid försäljning av bostäder. Fråga vem som helst! Ingen sitter och läser en objektsbeskrivning på Hemnet utan att bilderna först väckt intresse. Eller hur? Det är lite utav min utmaning idag när jag förmedlar fototjänsten att också förmedla vikten av ett bra bildmaterial och att det måste få kosta.

Jag gillar att åka bil, att se nya ställen även om de finns i närområdet. Vid den här tiden tog jag fotojobb i Lindesberg och upp till Kopparberg och Hällefors, även i Örebro med omnejd och Karlskoga. Det är ett stort område och det blir en del åka fram och tillbaka men det fungerar bra med lite planering. Jag styrde själv över min arbetsdag och bokade in fotojobben efter egen kalender.

Men jag gillar inte hamsterhjulet, det måste hända något! Snart var det dags att gå vidare - Både geografiskt och jobbmässigt.

INSTAGRAM
Följ min vardag i bilder - @zentuvorickard

Mycket mera motor!