Örebro Tribune

Den officiella bloggen på Örebro Tribune

03 feb 2018 - 2 min läsning -

Håkan Eriksson

Svensk polis behöver en nystart och detta kräver en annan rikspolischef

Jag kan knappast säga; Jag vet hur det skulle sett ut om... Det kan jag absolut inte göra, jag kan bara ha mina egna tankar hur det måste fungera.

Det jag vet är att den starkt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson avgår från sitt uppdrag inom polismyndigheten och innan någon annan än han själv hinner att blinka, då får eliasson nya uppdrag som generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det har stormat kring Dan Eliasson vid flertal tillfällen, från bland annat från oppositionen i riksdagen och flera partier har krävt Dan Eliassons avgång.

Har du granskat Eliassons CV så vet du att han har varit generaldirektör för såväl Migrationsverket, Försäkringskassan och nu senast rikspolischef på Polismyndigheten. Nu lämnar han sin post efter tre år som rikspolischef.

Växande intern kritik

"Jag hade gärna fortsatt arbetet tillsammans med alla fantastiska polisanställda, men tycker också det ska bli mycket spännande att leda en ny verksamhet med ett samhällsviktigt uppdrag", skriver Dan Eliasson på polisens hemsida.

Växande intern kritik har gjort att Eliasson varit måltavla för sjunkande uppklarningsresultat och att anställda inom polisyrket lämnar i missnöje. Vilka bär skuld i att förtroendet för rikspolischefen försvinner, och polisens förmåga sätts i fråga?

Kan inte kritisera

Jag kan egentligen inte kritisera Dan Eliasson - den sittande regeringen är ytterst ansvarig och har nu "förflyttat" Dan Eliasson till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, en statlig myndighet med uppgift att utveckla samhällets förmåga att förebygga och hantera olyckor och kriser. Vi får se hur den myndigheten omorganiseras och om det kommer krävas en nystart om några år.

Ett klokt och nödvändigt beslut

Polisförbundet tycker att Eliasson gör rätt som lämnar sin tjänst på Polismyndigheten. - "Ett klokt och nödvändigt beslut".

Stadsministern - svensk polis behöver en nystart

Stadsminister Stefan Löfven säger att svensk polis behöver en nystart och det kräver en annan rikspolischef. Jag som skriver blogginlägget säger att lyssnar ni mer operativ personal ute i fält så kanske man inte behöver nystarter inom myndigheterna.

Kompetens hos Polismyndigheten hittar man hos poliser något man nu verkar börja förstå.

En polis som högsta chef

Anders Thornberg, som sedan 2012 varit chef för Säkerhetspolisen, Säpo, utsågs under torsdagen till ny rikspolischef. Thornberg har jobbat som polis i 37 år och tidigare medverkat till att öppna upp bland annat Säkerhetspolisen, med mer dialog och mer kommunikation utåt.

Thornberg vill nu lyssna in polisen innan han går vidare i sitt arbete. Han vill se en öppen polis som bejakar den verklighet som finns och är förankrad hos medborgarna. Han vill dessutom öppna upp polisen för hela samhället.

Foto: Lars Hedelin

Mycket mera motor!