Örebro Tribune

Den officiella bloggen på Örebro Tribune

28 jan 2018 - 1 min läsning -

Rickard Åbyhammar

Från blåljus till citrusfrukter och vitmålade väggar

Polisradion skrålar:
”- Från 20 till patrullerna: Lediga bilar får styra mot väster. Vi har en inringare där som…”

Alltid tillgänglig och beredd att åka när telefonen ringde…
”- Det brinner, kan du? Verkar vara övertänt och de skickar förstärkning från Örebro.” Nästa gång: ”- De har rånat banken i Fellingsbro” eller ”- Någon är knivskuren vid Universitetet. Det låter allvarligt”. Rösten i andra änden var alltid Håkan eller Niklas.

MED KAMERAN I HÖGSTA HUGG
Jag kommer också ihåg bevakningen av Annika Österbergs resa till Hinseberg, när jag varvade Angry Birds en natt vid Rusakulan i väntan på att få en bra bild när polisens tekniker dök upp, eller när polisens mordutredare sökte upp mig för de ville ta del av bildmaterial. Minns också antalet trafikolyckor, automatlarm och fall av misshandel. Kunderna var Scanpix, Nerikes Allehanda, Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Metro, TV4, SVT m.m.

Allt styrdes av två eldsjälar från Vivalla.

Ni är med va? Det är Utryckning.se jag skriver om - starten av min ”fotokarriär” och språngbrädan vidare till var jag är idag. Året var runt 2005 och jag började frilansa som fotograf, mest mot media.

FAKTURERA MERA
I takt med att fotointresset tog fart insåg jag att den här hobbyn kan man faktiskt livnära sig på. Mjölk på bordet och mer därtill.

Under några år testade jag mig fram och provade på att driva fotostudio, fotografera bröllop och ta porträttbilder - men det kändes spretigt och jag ville nischa mig. Intresset för bostadsfotografering började sakta växa fram och jag fördjupade mig mer och mer i det, läste på och hämtade inspiration. Det dröjde inte länge innan jag fick kontakt med ett företag som jobbade med fotografering mot mäklarbranschen.

Mitt område var Örebro län och kunder som Expressen och Aftonbladet byttes ut till Mäklarhuset, HusmanHagberg, Fastighetsbyrån osv. Jag blev bostadsfotograf.

INSTAGRAM
Följ min vardag i bilder - @zentuvorickard

I tid och otid...