Örebro Tribune

Den officiella bloggen på Örebro Tribune

13 jan 2018 - 1 min läsning -

Rickard Åbyhammar

BOSTADSFOTO - HEMNETKNARKARENS DROG

Surfar du ofta runt på Hemnet fast du inte ska flytta, letar inredningsinspiration, håller koll på om grannarna ska sälja eller letar efter drömboendet? Du är en ”Hemnetknarkare”!

Bildmaterialet du ser på Hemnet är jag med och skapar! Jag har jobbat med bostadsfotografering sedan 2010. Från att ha frilansat med egen firma till att byggt upp ett företag, varit anställd fotograf och nu lagt kameran på hyllan och endast säljer fototjänsten. I min yrkesroll idag är jag bryggan mellan ett frilansande nätverk av proffsfotografer och våra kunder - mäklarna.

Det finns faktiskt ett syfte med bilderna, utöver knarkandet. Vi vill på bästa sätt visa upp bostäderna till salu så att spekulanterna hittar rätt i djungeln. Den stora visningen sker idag på nätet och en klok mäklare sa en gång ”Bilder är 80% av marknadsföringen”! Sen vet jag inte om det procentuellt stämmer men att bilderna har en stor betydelse i bostadsjakten - JA!

FRÅN KOJA TILL SLOTT
Under åren har jag fotograferat bostäder i prisklassen mellan 200 000kr till 69 000 000 kronor och också träffat ett stort spann av olika människor och deras livsöden. Man träffar allt från det nygifta paret som väntar barn till änkan som förlorat sin livskamrat till de som ska separera och huset som kronofogden hotar att utmäta. Här gäller det att snabbt anpassa sig efter situationen man kommer till. För att göra ett bra jobb i den här branschen är du till 70% socialt begåvad och 30% fotograf.

HOBBY TILL PROFFS
Fortsättningsvis kommer jag dela med mig om mina erfarenheter från yrket som bostadsfotograf. Hur en hobby blev ett yrke och vägen dit! Till exempel när jag hotades av stämning på miljonbelopp, hur man driver ett företag med flera delägare, bostadsfotografering utomlands, paret som hade sex under fotograferingen, bilinbrottet som kunde slutat illa, när jag fotograferade under beskydd, när jag var hemma hos en pedofil eller i lägenheten där den boende blivit knivskuren till döds.

INSTAGRAM
Följ min vardag i bilder - @zentuvorickard

Motorsport Örebro – en presentation