Örebro Tribune

Den officiella bloggen på Örebro Tribune

27 dec 2017 - 1 min läsning -

Håkan Eriksson

Krav på tillstånd för användning av fyrverkeriraketer

Tidningen Expressen och media SVT skriver under torsdagen att reglerna kring avfyrning av fyrverkerier skärps enligt nytt beslut från MSB.

I mitten av 2019 krävs tillstånd för privatpersoner, som innefattar utbildning.
– Vi vill inte att fler människor ska skadas och det är svårt att hantera de här klassiska raketerna, säger Erik Nilsson, ordförande Fyrverkeribranschen, till SVT.

Många älskar fyrverkerier – men under förra årets nyårsfriande stod fyrverkeriolyckor för hälften av alla personskador under högtiden enligt SVT.

Här reagerar jag direkt, varför ska det ta till slutet av 2019 om man redan sett att så många skador uppkommer till följd av detta? Varje år så rapporterar blåljuspersonal och privatpersoner att man blir beskjutna med fyrverkeri. Vilda djur och husdjur lider med traditionen.

Den riskfyllda traditionen fick SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund, att under januari föreslå ett förbud mot försäljning av fyrverkerier av rakettyp. Det innefattar fyrverkeripjäser på en pinne som flyger upp och exploderar högt i luften genom en inbyggd drivladdning.

De nya reglerna beräknas träda i kraft i mitten av 2019 uppger SVT. Hädanefter kommer en avslutad utbildning, som godkänns av myndigheten, krävas för att få tillstånd att skjuta raketer.

MSB = Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Julstuga och sjukstuga
Idag blev vi nittio år